T10, Västerås


PROJEKTBESKRIVNING

Samvaroyta med vardagsrumskänsla i historiska Mimerkvarteren i Västerås.

Mälark Landskap fick under 2021 uppdraget av Kungsleden (numera Castellum) att gestalta och ta fram bygghandlingar för en ny samvaroyta till Tyréns kontor i Västerås. Platsen är belägen i de historiska Mimerkvarteren i Västerås, mellan entréerna till Mäster Alhs gata 6 och 8, Västerås.
Samvaroytan ramas in av röda tegelväggar med en öppning ut mot gatan. Tanken är att skapa en trivsam och lugn ”vardagsrumskänsla” där det finns möjlighet att ta sin fika, äta lunch eller bara vara. Rummet möbleras med olika typer av platsbyggda sittkuber,bänkar och soffor i organowood som erbjuder en variation av sittplatser. Grönska tillförs i olika led- både horisontellt och vertikalt. Horisontellt genom upphöjda planteringar med cortenstålskant och vertikalt genom klätterväxter på vajrar längs en av tegelväggarna. Golvet består av en grå matta av betongmarksten med inslag av ränder av smågatsten.
Belysningen är framtagen i samarbete med ljusdesignern Charlie Hellberg. Även den är även den tänkt att förstärka och skapa en ”vardagsrumskänsla” genom låga pollare i planteringarna, linspänd belysning samt effektbelysning på en av tegelväggarna.

PROJEKTFAKTA

Typ av projekt: Samvaroyta intill entréer
Adress: Mäster Alhs gata, Västerås
Byggherre: Kungsleden (numera Castellum)
Ljusdesigner: Charlie Hellberg
Markentreprenör: MARK, Västerås
Status: Färdigställt 2022